Call:
+45 2267 6555

Vi skal samarbejde om at gøre IT-talentpuljen større trods konkurrencen om den specialiserede arbejdskraft

1. February
Manglen på IT-professionelle i Danmark er iøjnefaldende. Jobtilbuddene for talenterne er mange, og konkurrencen om den specialiserede arbejdskraft er voksende. Det er et faktum. Og der er ikke en quickfix-løsning på problemstillingen, men vi kan gøre en forskel – sammen, allerede i dag.


En holdning, der står klart hos os i Destination AARhus er nemlig, at vi kan gøre talentpuljen større i Greater Aarhus i fællesskab. 

For den direkte løsning på den markante mangel findes ikke endnu, og problemstillingen er langt fra ligetil. Det kræver formentligt også et politisk indspark, hvis vi skal have flere unge til at vælge en IT-uddannelse og forbedre uddannelsesinstitutionerne samt virksomhedernes mulighed for at få internationale studerende og professionelle til Danmark.

Men én af vejene frem er samarbejdet på tværs af virksomheder, også de konkurrerende, om både at tiltrække og fastholde talenterne.

Lige nu oplever flere virksomheder at have adskillige ledige stillinger, og standard jobopslag bliver suppleret med headhunting og tilbud om højere lønninger. Helt præcist var der ifølge DIREC 10. januar 1930 ledige opslåede jobs inden for IT og Tech, hvor 327 af dem var i Aarhus. Et tal, der tydeligt viser, at udbuddet ikke stemmer overens med antallet af uddannede og medarbejdere med rette kompetencer.

Det skal der gøres noget ved, og vi bliver nødt til selv at starte et sted. Og et sted at starte, er ved at tydeliggøre og udvikle det attraktive tech-miljø, der allerede eksisterer, for både nuværende og kommende IT-talenter.

Vi skal sammen gøre Greater Aarhus og Danmark til en attraktiv karrieredestination. Vi skal vise både internationale, nationale og lokale specialister, studerende og fremtidige studerende, bredden af netværk, ekspertviden og de utallige job- og uddannelsesmuligheder, der er inden for branchen.

Vi tror på, at netværk og cross-company knowledge sharing er med til at styrke og udvikle IT-miljøet i området for i sidste ende at fastholde og tiltrække nye specialister. Det gør vi eksempelvis ved at skabe netværk og vidensdeling på tværs af vores medlemsvirksomheder på både executive-, HR- og tech-niveau og ved at brande og udvikle deres medarbejderes ekspertise gennem events og vores TechBlog.

Vi ved, at udvikling af kompetencer og innovation er noget IT-professionelle sætter pris på og vægter højt i valget af arbejdsgiver. Når det foregår på tværs af virksomheder, er det både med til at styrke IT-miljøet og medarbejderne, og det er med til at vise udadtil, hvor mange spændende muligheder der er at arbejde med i Greater Aarhus. Dét er faktorer, der kan være med til at friste internationale medarbejdere til at flytte til Danmark eller unge til at starte på en IT-uddannelse.

Men allerførst kræver det selvfølgelig en generel accept fra virksomhederne af, at ja, vi stjæler hinandens medarbejdere, og ja, der er ikke nok IT-specialister til at udfylde alle de ledige stillinger. Netop dette var udgangspunktet for hele vores forening, der blev startet i 2017.

I dag, fem år senere, består Destination AARhus af 14 større, ledende virksomheder, der i fællesskab arbejder for at gøre Greater Aarhus til den mest attraktive karrieredestination for IT-talenter ved at skabe netværk og styrke det lokale IT-miljø.

Året inden foreningens begyndelse viste en undersøgelse udarbejdet af Højbjerre Brauer Schultz, Kubix og Alexandra Instituttet, at vi i 2030 ville mangle 19.000 IT-professionelle i Danmark. Et tal, der i sommer 2021 lød på 22.000 ifølge IRIS Group og HBS Economics’ rapport for Danske Gymnasier og IDA.

Vi tror ikke, at det er et spørgsmål om, hvorvidt tallet vil stige yderligere, men det er derimod et spørgsmål om, hvor meget det komme til at stige.

Ja, der er stor mangel på IT-talenter. Ja, der er konkurrence om den specialiserede arbejdskraft. Men vi kan lige så godt samarbejde om at gøre talentpuljen større og spille hinanden bedre.